Kuulokojeen toiminta

Kuulokoje vahvistaa ääntä ja siirtää sitä korvaan kovemmalla voimakkuudella. Samalla kuulokoje analysoi ääntä, tunnistaa ja erottaa siitä puhe- ja melusignaalin varmistaen, että kojeen ääni on miellyttävä ja luonnollinen. Kuulokoje säädetään aina yksilöllisesti käyttäjänsä kuulokäyrän mukaisesti. Sen lisäksi kojetta voidaan hienosäätää niin, että koje saadaan toimimaan miellyttävästi ja tehokkaasti käyttäjän toivomusten ja henkilökohtaisten tuntemusten mukaan.

Kuulokojeen käyttäjä voi säätää kojeen äänenvoimakkuutta ja joissain kojeissa äänenvoimakkuus säätyy automaattisesti ääniympäristön mukaan. Joihinkin kuulokojeisiin saa erillisenä lisävarusteena kaukosäätimen, jolla voidaan säätää kuulokojeen eri toimintoja. Useimmissa kojeissa on erilaisia tilanneohjelmia. Normaalikuuntelua käytetään tavanomaisissa keskustelutilanteissa ja meluohjelmaa hälyisissä tilanteissa. Induktiivista kuuntelua eli T-asentoa hyödynnetään erilaisten induktiosilmukoiden kanssa. Jokaisella kojeella on omat tarkemmat käyttöohjeensa ja asiakas saa ne kuulokojeen luovutuspaikasta. Kuulontutkija merkitsee yleensä käyttöohjeisiin, mitä tilanneohjelmia kuulokojeeseen on asennettu ja miten ohjelmia vaihdetaan.

Kuulokojeet tarvitsevat virtalähteeksi pariston

Kuulokojeissa käytetään ilmasinkkiparistoja, jotka tarvitsevat ilmaa tuottaessaan energiaa. Pariston ilmareiät on peitetty tarralla ja tarra poistetaan tai paristo painetaan pakkauksen läpi, kun paristo otetaan käyttöön. Tällöin ilmaa pääsee pariston sisään ja paristo latautuu tuottaakseen energiaa. Paristoa vaihdettaessa on hyvä antaa pariston ilmastoitua useamman minuutin ajan tarran poistamisen jälkeen ennen kuin asettaa sen kuulokojeen paristokoteloon. Ilmasinkkiparistoja on neljää eri kokoa ja joka koolle on oma värikoodinsa paristopakkauksessa. Kuulokojeen käyttöohjeissa kerrotaan, minkä kokoinen paristo sopii kuulolaitteeseen. Käytöstä ja kuulokojeen tyypistä riippuen paristosta riittää kuulokojeeseen virtaa yleensä 3–16 päiväksi ennen kuin paristo täytyy vaihtaa. Paristoja myyvät Kuuloliiton paikallisyhdistykset, kuuloalan maahantuojat, suurimmat tavaratalot ja marketit, optikkoliikkeet ja apteekit.

Kuvassa paristokoot ja värikoodit

Paristot

Kuvalähde: Oticon

Korvantauskojeen pariston vaihtaminen

Korvakäytäväkojeen pariston vaihtaminen