Kuulokojeen huoltaminen

Kuulokoje koostuu useista osista, joista jotkin tulisi puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti. Itse kuulokojetta ei saa koskaan pestä tai upottaa veteen tai muuhun nesteeseen. Kuulontutkija opastaa kuulokojeen huollon ja puhtaana pitämisen uuden kojeen luovutuksen yhteydessä.

Korvakäytäväkojeen huoltaminen

Korvakäytäväkojetta ei saa kastaa eikä upottaa veteen. Se voidaan pyyhkiä tarvittaessa pehmeällä liinalla tai erityisellä puhdistusliinalla. Mikäli kojeeseen on asennettu vahasuoja, tulee se vaihtaa tai puhdistaa säännöllisin väliajoin. Korvakäytäväkojeiden vahasuojat ovat kuulokojemerkkikohtaisia, joten tarkemmat vaihto-ohjeet tai puhdistusohjeet löytyvät kuulokojeen käyttöohjeesta. Tarvittaessa lisäohjeita voi kysyä kuulokojeen luovutuspaikasta.

Video korvakäytäväkojeen puhdistamisesta

Korvantauskojeen huoltaminen

Itse korvan takana oleva kojeisto-osa pyyhitään tarvittaessa pehmeällä liinalla tai erityisellä puhdistusliinalla; sitä ei saa kastaa.

Korvantauskojeen korvakappaleen hoito

Irrota korvakappale kojeesta. Voit pestä korvakappaleen juoksevan veden alla ja tarvittaessa käyttää mietoa käsien- tai astianpesuainetta. Korvakappaleeseen ja sen ääniaukkoon mahdollisesti kertynyt lika ja korvavaha on tärkeää saada pois. Pesun jälkeen korvakappale kuivataan ja tarkistetaan, ettei sen ääniaukkoon ole jäänyt vesipisaroita. Vesipisaroita voi puhaltaa ääniaukosta pois esim. pienen ilmapumpun avulla.

Video korvantauskojeen korvakappaleen puhdistuksesta

Korvantauskojeen väliletkun vaihto

Väliletkulla tarkoitetaan korvakappaleen ja kuulokojeen välissä olevaa letkua. On tärkeää, että letku vaihdetaan säännöllisesti noin kahden kuukauden välein, jolloin se pysyy pehmeänä ja kuulokoje toimii moitteettomasti. Jos vanha vaihdettava väliletku on ollut sopiva, tee uudesta samanmittainen.

Video korvantauskojeen väliletkun vaihdosta

Ohutletkukojeen huoltaminen

Korvan takana oleva kojeisto-osa pyyhitään tarvittaessa pehmeällä liinalla tai erityisellä puhdistusliinalla; sitä ei saa kastaa.

Huomaa, että ohutletkukojeita on olemassa eri tyyppimalleja. Jos kojeen ohutletkussa tai kuulokkeessa/ korvakappaleessa on elektronisia osia, niitä ei voida irrottaa kuulokojeesta eikä niitä saa koskaan pestä tai upottaa veteen tai muuhun nesteeseen.

Osaan ohutletkukojemalleista voi itse vaihtaa tai puhdistaa ohutletkun ja tipin. Ota yhteyttä kojeen luovuttaneeseen tahoon, mikäli et ole varma oman ohutletkukojeesi mallista ja huollosta.

Kuulokojeen korjauksesta vastaavat sairaaloiden kuulokeskukset ja -asemat sekä maahantuontiliikkeet. Kun koje on uusittava, on otettava yhteyttä siihen kuulokeskukseen tai ostopalvelupaikkaan, josta on kuulokojeensa saanut.