Kojeen käytön opettelu sekä uusiin ääniin tottuminen vaativat kärsivällisyyttä ja motivaatiota sekä tukea läheisiltä ja ammattihenkilöiltä. Kuulokoje vahvistaa puheen lisäksi myös ympäristön ääniä sekä käyttäjän omaa ääntä. On tärkeää käyttää kuulokojetta päivittäin. Vähitellen kojeen käyttäjä oppii erottelemaan puhetta ja ympäristön ääniä entistä paremmin. Aivot oppivat uuteen äänimaailmaan päivittäisen käytön myötä.

Kuulokojeella kuuntelu kannattaa aloittaa kotioloissa ja vähitellen tottumisen myötä siirtyä haastavampiin kuunteluympäristöihin. Ulkona liikenteen ääniin tottuminen voi viedä aikaa, ja etäisyyksien arvioiminen kuulon perusteella on erilaista kuulokojetta käytettäessä. Ryhmätilanteissa kuuleminen on kuulokojeellakin usein haastavaa, koska ihmiset puhuvat yhtä aikaa ja taustahäly häiritsee puheesta selvän saamista. Ei kannata kuitenkaan luovuttaa. Kuulokojeen käyttöön oppii vain käyttämällä kojetta päivittäin, ja vähitellen kojeen käyttäjä huomaa saavansa kojeesta yhä enemmän hyötyä, vaikka kuulokoje ei teekään käyttäjästään normaalikuuloista.

Kuulokojeen saamisen yhteydessä kuulokojeen käytön ohjausta antavat kuuloalan ammattilaiset. Lisäohjausta saa kuulokojeen luovutuspaikasta, kuuloyhdistysten kuulolähipalvelusta, Kuuloliiton toimihenkilöiltä sekä kuulokursseilta ja -ryhmistä.

Video korvantauskojeen laittamisesta korvaan ja kojeen poistamisesta korvasta

Video korvakäytäväkojeen laittamisesta korvaan ja kojeen poistamisesta korvasta

Alla olevasta linkistä lisätietoa:
kuuloliitto.fi > kuuloneuvonta