Blogi: Sopeutumisvalmennuksesta eväitä elämään

TuijaBlogikirjoitus, arkistossa näkyvä6 Comments

Puskaradio kertoo, että sopeutumisvalmennus on monelle kuulokojetta käyttävälle ikääntyneelle ja hänen läheiselleen melkein kuin lottovoitto. Vaikkakin: varmaan lottovoiton nappaa mieluummin kuin käy sopeutumisvalmennuskurssin, mutta lähelle sitä ainakin päästään.

Sopeutumisvalmennuksen päätavoitteena on uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen. Valmennuksella pyritään edistämään kuulokojetta käyttävän henkilön ja hänen läheisensä toimintakykyä ja kuulovamman huomioimista jokapäiväisessä elämässä.

Mitä ryhmämuotoisesta sopeutumisvalmennuksesta saa?

Paras anti on kuulemma se, että samassa elämäntilanteessa olevilta kuulee samansuuntaisia tarinoita kuulonaleneman alkamisesta, sen vaikutuksista arkeen ja ihmissuhteisiin. Kurssilla saa huomata olevansa samassa veneessä muiden kanssa, eikä huonoa kuuloa tarvitse arastella. Muilta kuulee myös hyviä vinkkejä siihen, kuinka huonon kuulon kanssa oppii elämään.

Kursseissa on se hyvä puoli, että tietotaito kasvaa kohisten mukavassa seurassa. Jokainen saa olla omanlaisensa eikä kuulemattomuudesta tehdä isoa asiaa. Jos jokin jää kuulematta, voi hyvällä omallatunnolla kysyä monta kertaa “mitä?”.

Kurssit antavat läheisille lisävoimia arkeen ja roppakaupalla uutta tietoa. Läheiset oppivat ja saavat tietoa siitä, miksi toisen kanssa on voinut aiemmin syntynyt esimerkiksi kommunikaatio-ongelmia ja kitkaa. Henkilö, joka ei yksinkertaisesti kuule kaikkea, ei ole “valikoivasti huonokuuloinen”. Huudot toisesta huoneesta ja selätysten sanotut asiat ovat saattaneet jäädä vaille reaktiota – mutta se johtuukin siitä, ettei niitä ole kuultu. Moni läheinen onkin sanonut vasta kurssilla tajunneensa, ettei toinen ilkeyttään ole häntä jättänyt huomioimatta arkikeskustelussa.

Tutkimuksissa on todettu, että jos uusi kuulokojeen käyttäjä saa apua ja tukea kuulokojeen käyttöön heti sen saamisen jälkeen, käyttää hän kuulokojettaan suuremmalla todennäköisyydellä verrattuna tilanteeseen, jossa apua ja tukea ei saa. Eikö olisikin ideaalitilanne jos jokainen uusi kuulokojeen käyttäjä ja hänen läheisensä saisivat alusta asti kädestä pitäen apua ja tukea uuteen elämänvaiheeseen? Vaikka sopeutumiskurssit maksavat euronkuvia, tulevat kurssit loppupelissä huomattavasti halvemmiksi kuin kuulokojeen käyttämättömyydestä aiheutuneet sosiaaliset ja terveydelliset seurannaiskulut.

Jos haluamme että kaikki osallistuvat täysipainoisesti yhteiskuntaan, on löydettävä keinot saada myönnetyt kuulokojeet aktiiviseen käyttöön. Jos sinulla on vinkkejä siihen, kuinka tämä hyvinkin toteutuskelpoinen tavoite saavutetaan, kommentoi julkaisua alla .

Esimerkiksi Kuuloliitto järjestää kuulokojetta käyttäville ikääntyneille ja heidän läheisilleen sopeutumisvalmennusta STEA:n tuella. Lisätietoa sopeutumisvalmennuskursseista saat tämän linkin kautta.

Kuulolla koko iän!

Tuija Tuormaa
Projektikoordinaattori
Kuuloliitto ry

 

 

6 Comments on “Blogi: Sopeutumisvalmennuksesta eväitä elämään”

  1. Kiitos Tuija ,hyvää asia ja kivasti kirjoitettu. Pistin jakoon kuulokavereille. Milloin saadaan vuoden 2018 sopekurssien paikat ja hakuajat

  2. Kiitos Tuija ,hyvää asia ja kivasti kirjoitettu. Pistin jakoon kuulokavereille. Milloin saadaan vuoden 2018 sopekurssien paikat ja hakuajat kyselee Kaisa

  3. Omakohtainen, rento, ei mikään pönötysjuttu ja kuitenkin täyttä asiaa. t. Annina V.

  4. Näitä kursseja pitäisi olla niin paljon, että jo melko alussa taivalta niille pääsisi. Mitään järkeä ei ole odottaa vuosikausia. Hoitoketjussa pitäisi näitä tarjota ja osata kertoa niiden hyödyistä.

  5. Soputumiskurssit lähelle ihmistä, erityisesti ikääntyneille. Kurssit tulisi olla helposti saavutettavia myös niillle joilla ei ole omaa autoa käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.