Blogi: Mitä mielen hyvinvointi on?

Maija HansenBlogikirjoitus, arkistossa näkyväLeave a Comment

Toivothan hyvinvointia myös mielellesi? Se voi olla mielenrauhaa, tyytyväisyyttä tai iloa. Mielenterveys on voimavara, joka saa elämän maistumaan ja auttaa vastatuulissa.

Mielenterveyttä on silloinkin kun keho tai mieli ovat haavoittuvaisia. Mielenterveyteen kannattaa panostaa erityisesti vaikeissa elämäntilanteissa. Se auttaa toipumaan.

Koska omat voimavarat eivät aina riitä, kannattaa hakea tukea. Joskus läheisen ihmisen kanssa käyty keskustelu riittää.

Samat asiat vahvistavat niin mieltä kuin kehoa: ulkoilu, laulaminen, tanssi, mielihyvää tuova ruoka ja lepo suojaavat kehon lisäksi myös mieltä. Ajanvietto toisten kanssa virkistää. Ikääntyessä arkisia mielen taitoja on ehtinyt karttumaan.

Uteliaisuus uutta kohtaan ei häviä iän myötä! Eikä myöskään kykymme oppia. Samalla mieliala kohoaa.

Myötämielinen suhtautuminen itseensä ja tunteisiinsa edesauttaa mielen hyvinvointia. Itseensä voi suhtautua kuin hyvään ystävään, jolle suodaan mukavia asioita, vaikkapa pysähtymisiä kauniin asian, hetken tai muiston ääreen. Olisiko se vaikka myönteisenä mieleen jäänyt kohtaaminen? Muistojen herättämät hyvän olon tunteet ovat merkityksellisempiä kuin muistojen täsmällisyys.

Itseään voi kannustaa kiinnittämään huomiota arjen ilahduttaviin asioihin. Eräs eläkeläisherra kertoi nauttivansa hiljaisista hetkistä saunan lauteilla löylyn sihinää kuunnellen. Miten oivallinen pysähtymisen ja mielenhuollon keino! Kysynkin nyt sinulta: mikä tuo sinulle hyvää mieltä?

maija_hansen
Maija Hansen
Suomen Mielenterveysseura

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.