Blogi: Huolehdi kuulostasi

Paula HessoBlogikirjoitus, arkistossa näkyväLeave a Comment

Monet sinnittelevät heikentyneen kuulon kanssa jopa kymmenen vuotta. Monilla työmailla ei aikaisemmin tunnettu kuulosuojaimia, saati sitten kuulon suojausta. Toiset käyttivät pumpulia korviensa suojana, kun työmaan kova melu sattui korviin. Heikentyneen kuulon diagnoosin viivästyminen saattaa vaikuttaa esimerkiksi siten, että huonokuuloinen uupuu töissä tai välttelee sosiaalisia tilanteita. Varhaisella kuuloseulonnalla olisikin myös – niin paljon puhuttua – taloudellista hyötyä. Sillä saataisiin vaikuttava ja kustannustehokas kuntoutus ajoissa käyntiin. Se tarkoittaisi sitä, että ihmiset pärjäisivät töissä pidempään. Ennaltaehkäisy olisikin myös tässä tapauksessa avain.

Heikentyneen kuulon kanssa taistellaan pitkään. On helppo tottua siihen, että laittaa telkkaria hieman kovemmalle, jättää menemättä ravintolaan, ei soita enää kenellekään, eikä tapaa ystäviä. Tilanteet menevät kuitenkin hankalaksi, kun kuuleminen on hankalaa. No mutta, tarvitseeko sitä kaikkea edes kuulla? Älä kuitenkaan anna muiden määritellä sitä, mitä saat ja voit kuulla.

Kuulon heikkeneminen on siinä mielessä ovelaa, että siihen tottuu – ei huomaakaan, että kuulo on taas alentunut entisestään. Yleensä perheenjäsenet tai tuttavat alkavat huomautella asiasta. Kuulemiseen on kuitenkin apukeinoja. Entä jos voisitkin kuulla lapsenlapsesi puheen, sen pikkulinnun, jonka joskus aikaisemmin kuulit? Entä jos puolisosisi lakkaisi puhumasta epäselvästi, telkkarissakin oppisivat artikuloimaan kunnolla?

KUULOAUTO – ALKUSYSÄYS KUULOTIETOUTEEN

Kuuloliiton yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa järjestämällä kuuloautokierroksella on mahdollisuus testata kuulonsa. Samalla on mahdollisuus saada tietoa sekä kuulovammaisuudesta että kuulonkuntoutuksesta. Kuuloauton kuuloseula on tarkoitettu henkilöille, jotka epäilevät kuulonsa heikentyneen ja joilla ei ole kuulokojetta.

Kuuloautoa ajavat ja toimintaa pyörittävät Kuuloliiton kouluttamat vapaaehtoiset sekä Kuuloliiton toimihenkilöt. Tänä vuonna Kuuloauto pysähtyy noin 80 paikkakunnalla, ja varauksia on tehty myös vuodelle 2017. Juuri nyt kuuloauto liikkuu Etelä-Suomen alueella ja kiertue 2016 päättyy lokakuun 20. päivä Turkuun silakkamarkkinoille.

http://www.kuuloliitto.fi/fin/kuuloliitto/ajankohtaista/kuuloauto/

Voit tarkistaa ylläolevasta linkistä, pysähtyykö kuuloauto vielä tänä vuonna myös sinun paikkakunnallasi.

Kuuloautossa seuloja toteutetaan matalan kynnyksen periaatteella

Kuuloauto tuo palvelut sinne, missä ihmiset ovat. Kuuloauton on paikkakunnalle tilannut paikallinen kuuloyhdistys. Kuuloauto pyörii vapaaehtoisten voimalla – lyhyesti sanottuna: ilman vapaaehtoisia ei olisi kuuloautokierrosta. Kuuloautoon on helppo tulla sen vuoksi, että se on lähellä, mutta myös sen vuoksi, että vastassa on aivan tavallisia ihmisiä. Kuuloautossa tarjottava seula tavoittaakin ihmisiä, jotka eivät muuten hakeutuisi kuulontutkimukseen, vaikka sille olisikin tarvetta. Autossa tehdyn kuuloseulan perusteella ohjataan jatkotutkimuksiin, jos ne ovat tarpeen.

Ehkä kuulokin on asia, jonka huomaa vasta kun sen menettää

Kuuloa usein vähätellään ja usein seulottujen on kuultu sanovan, että on jo aikaisemmin ajatellut, että kuulo on heikentynyt. “Mutta kun viime kerralla lääkäri sanoi, että kyllä tuolla kuulolla vielä pärjää”. Kuuloautosta saa mukaansa kuulokäyrän, jonka voi ottaa vaikka mukaan lääkäriin seuraavalla kerralla. Kuuloautosta saa varmuutta siihen, että on oikein ja kohtuullista pyytää apua. Kuuloautosta saa varmuutta siihen, mikä on oman kuulon tilanne ja saa myös varmuutta siihen, tulisiko hakeutua eteenpäin ja minne sitä tulisi hakeutua.

Yhdistyksen väeltä voi kysellä heidän kokemuksiaan kuulokojeen hankkimisesta. Suuri osa yhdistysten väestä on käynyt kuulokoje-prosessin läpi. Jokainen prosessi on ainutlaatuinen ja yksilöllinen, mutta perusasiat ovat samat: Ota yhteys terveyskeskukseen, varaa aika lääkärille kuulontutkimukseen. Lääkäriltä tarvitset lähetteen keskussairaalan kuulokeskukseen, jotta kuulokoje-prosessi alkaa.

PALUU PERUSTEISIIN

Palaute kuuloautosta on ollut pääosin hyvin positiivista. Kuuloautotoiminta on saamamme palautteen mukaan toimintaa, jossa olemme päässeet aivan ytimeen, perusteisiin. Olen itse päässyt olemaan mukana kuuloauton arjessa, näkemässä, tekemässä ja kokemassa sitä, mitä kuuloautossa tehdään: testaamaan ja kohtaamaan ihmisiä. Suuri osa kuuloseulassa käyneistä on ohjattu jatkotutkimuksiin. Monet suhtautuvat kuulokojeeseen epäilevästi, jotkut kielteisesti, toiset myönteisesti. Jotkut haluaisivatkin kuulokojeen, mutta heille ei ole sitä mahdollisuutta aikaisemmin myönnetty.

Ihmisten tietämys kuulosta on yllättävän vähäinen. Kuuloa pidetään usein itsestään selvänä asiana, ei siitä paljoa puhuta. En minä aikaisemmin tiennyt, että kuulonsa kun menettää, sitä ei voi saada enää takaisin – tiesitkö sinä sen? Erilaisilla apuvälineillä, kuten kuulokojeella, saadaan kuitenkin luotua mahdollisuus kuulemiseen. Hanki lisää tietämystä, tutustu asioihin, pidä huolta kuulostasi. Ollaan tästäkin eteenpäin kuulolla!

paula-hesso

Kuuloautokierroksen koordinaattori
Järjestösihteeri
Paula Hesso, KM
Kuuloliitto ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.