Milloin minun pitäisi mennä kuulon­tutkimuksiin?

  • Keskustelukumppanin sanoista on vaikea saada selvää
  • Television tai radion äänenvoimakkuutta on lisättävä
  • Ovikellon tai puhelimen hälytysäänen kuuleminen vaikeutuu
  • Kartan tilaisuuksia, joissa on paljon ihmisiä ja hälyä
  • Asiointitilanteissa kuuleminen on vaikeaa
  • Korva soi tai on muuten tukkoisen tuntuinen

Varaa aika kuulontutkimukseen, jos tunnistat jonkun edellä esitetyistä tilanteista. Kuulontutkimuksia tehdään terveyskeskuksissa, työterveyshuollossa, erikoissairaanhoidossa lääkärin lähetteellä sekä omakustanteisesti yksityisillä palveluntuottajilla.

Tästä linkistä siirryt kysymyslomakkeelle jolla voit kysyä sinua askarruttavia kysymyksiä liittyen kuuloon ja kuulemiseen.

 

Huonokuuloisen kuulopolku julkisessa terveydenhuollossa ja yksityisillä palveluntuottajilla.

Julkinen terveydenhuolto

Alustavan lääkärin- ja kuulontutkimuksen jälkeen lääkäri kirjoittaa tarvittaessa lähetteen jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoitoon. Jos kuulontutkimuksissa todetaan kuulokojeiden tai muun kuulon apuvälineiden tarve, ne luovutetaan maksutta sairaalan kuulokeskuksesta tai kuuloasemalta. Asiakkaalle voidaan myös myöntää maksusitoumus yksityiselle palveluntuottajalle.

Yksityinen palveluntuottaja

Kuulontutkimuksia tarjoavat myös yksityiset palveluntuottajat. Heiltä voi myös hankkia kuulokojeita ja kuulon apuvälineitä. Palvelut ja kuulon apuvälineet ovat tällöin maksullisia, ellei asiakkaalla ole julkisen terveydenhuollon tai vakuutusyhtiön maksusitoumusta yksityiselle palveluntuottajalle.